Volkswagen atakuje polski rynek. Zaoferuje tańsze auta.

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • shok
    RS
    • 2009
    • 2070
    • Octavia I (1U2)
    • AXR 1.9 TDI PD 101 KM

kabanos, ale takie właśnie mają zdanie o Passacie na ich forum. Pojawiła się elektronika i Passat się psuje gorzej jak francuzy. Ale to VAG i nie wolno tak mówić.
    Co do golfa, to raczej nie chodzi o to ,że on jest super bo nie jest. Tylko jest wiele innych marek a nie tylko VW i Audi na świecie. A pisanie ,ze Tour jest lepszy od wszystkiego innego znaczy jedynie o...

Komentarz

• kabanos
      RS
      • 2011
      • 4544
      • Octavia I combi (1U5)
      • ASV 1.9 TDI VP 110 KM

Zamieszczone przez shok
      A pisanie ,ze Tour jest lepszy od wszystkiego innego znaczy jedynie o...
      Jasne, że ciemne Ja już od 2 miesięcy zastanawiam się jakie opony kupię na wiosnę i jeszcze nie dokonałem wyboru, a do wiosny jeszcze daleko , a co dopiero jak bym stał przed wyborem nowego auta

>>>moja srebrna kombi strzała<<<

Komentarz

• Ayu
        RS
        • 2009
        • 4154

Zamieszczone przez piramida
        hehe, nigdy nie pisałem że jestem normalny :diabelski_usmiech dlatego nie płacze nad każdą złotówką wydaną na auto, może sie za chwile okazać że w auto pojdzie jeszcze z 50kzł i jakoś mnie to nie przeraża a że nadal to będzie "tylko" skoda to cóż.... :diabelski_usmiech

Dopóki nie będzie zrozumienia, że ludzie traktują auta w rożny sposób takie polemiki na forach będą się ciągnęły w nieskończoność, tylko mało kto potrafi być obiektywny i spojrzeć z dystansem na rzeczywistość. Niby auta służą do jeżdżenia ale sposób ich traktowania przez nas jest inny, może dałoby się to podzielić w jakieś grupy ale też nie byłoby to do końca obiektywne. Jednemu styka 1.4 Tour a inny woli 200 KM + :lol: Wolna wola.

Jakiś czas temu mogłem obmacać z bliska Jettę kolegi mozgi i wg mnie środek auta jest ładniejszy niż O2 FL. Jeżeli komuś się wydaje, że tak nie jest, trudno, jego sprawa. Dla mnie VW w klasie kompakt jest oczko wyżej niż Skoda.

Komentarz

• marlej108
          RS
          S_OCP Member
          • 2006
          • 4976
          • Octavia III (5E3)
          • CJZB 1.2 TSI 86 KM

Zamieszczone przez Big
          Zamieszczone przez leszekmw
          hmm jak znajdę czas to chyba napisże po kolei jakie mam wyposażenie w golfie i elementy za które trzeba dopłacić w skodzie i podam wam cenę ile mnie kosztował..
          Leszek na Boga co ci sie stało ??!!! znaczek VW ci sie objawił czy co ? Weź idz do tego swojego Golfa oświadcz się mu weź z nim ślub, albo cokolwiek innego i nie zadręczaj nas już tym autem !!
          Z twoich wypowiedzi już się dowiedzieliśmy, że Octavia II przy Golfie VI to popierdułka, złom, auto bez komfortu (choc ma te sama płytę podłogową i takie samo zawieszenie o tej samej charakterystyce co ten twoj wspaniały Golf), drogie, ubogie, a wersja elegance ma w wyposażeniu tylko to co inni dają teraz w podstawie.
          Może juz wstarczy tego spuszczania (przepraszam za słowo ale oddaje ono najlepiej to co ty ostatnio wyprawiasz) nad Golfem. Napradę nie przepadam za VW szczególnie za Golfem, ale ty swoimi pieśniami pochwalnymi nad tym modelem jeszcze bardziej mi go obrzydziłeś, a nie sądziłem, że to jest możliwe.

Nie wiem jak inni ale mnie naprawdę nie obchodzi co masz w wyposażeniu tego Golfa ile za niego zapłaciłeś itd. itp. Ten model po prostu może dla mnie nie istnieć.
          Sorry ze tak ostro, ale naprawdę zastanów sie nad swoimi ostatnimi tu wypowiedziami, bo niedługo każdy na całej Kuli Ziemskiej będize wiedział, że Leszek z Lublina kupił sobie Golfa VI z takim to, a takim wyposażniem i zapłacił za niego tyle to, a tyle.
          P.S.
          To jest forum miłośników Skody Octavii a nie vw Golfa.
          ZGADZAM SIE W 100%!!!!!

Dokladnie mam IDENTYCZNE odczucia...

czy naprawde na forum Skody musimy czytac o tym jaki to wspanialy pojazd ten golf, a octavia to jego nieudana podroba...??? Mam serdecznie dosc tych bzdur - niech opowiesci o boskiej wrecz jakosci golfa beda na FORUM GOLFA a nie tutaj.... zwlaszcza jesli laczone sa bredniami jaka to skoda dziadowa w porownaniu z volkswagenem...

Malo mnie interesuje, co kto ma w golfie i ze za niego zaplacil prawie pol miliarda zlotych, ale przeciez ma za to az lakierowane klamki i podswietlany schowek no i markowe volkswagenowskie dywaniki oraz cztery kola i kierownice.... :!:

Nie wiem co jest z posiadaczami aut spod znaczka VW - ale to jest po prostu FANATYZM... albo jakas MANIA.... moze to opary z plynu do spryskiwacza powoduja.... (moze VW cos dolewa tam jakies substancje :diabelski_usmiech )
          http://forum.octaviaclub.pl/forum/mo...erwone-skodari
          Spalanie - Motostat.pl

Komentarz

• bruce
            Classic
            • 2010
            • 33

Koledzy, jak czytam o wyższości auta X nad autem Y to mi się robi przykro.
            A na dodatek sami sobie niepotrzebnie podnosimy ciśnienie.
            Golf jest super, Octavia jest super bo Skoda i Volkswagen to NIEMIECKIE firmy, auta mają te same podzespoły i różnią się szczegółami. Różnią się fabrykami.
            Jak robię mody w mojej OII Tour to na każdym elemencie jest znaczek vw.
            Niestety w Polsce posiadanie VW to snobizm a Skody to kapelusznictwo a tak naprawdę VW = Skoda.

Komentarz

• marlej108
              RS
              S_OCP Member
              • 2006
              • 4976
              • Octavia III (5E3)
              • CJZB 1.2 TSI 86 KM

Zamieszczone przez bruce
              Golf jest super, Octavia jest super bo Skoda i Volkswagen to NIEMIECKIE firmy, auta mają te same podzespoły i różnią się szczegółami. Różnią się fabrykami.
              Niestety w Polsce posiadanie VW to snobizm a Skody to kapelusznictwo a tak naprawdę VW = Skoda.
              Masz calkowita racje, ale widac nawet tutaj maniacy spod znaczka VW musze sie dowartosciowac.... przez oplucie Skodillaka... :evil:

ps. napisales ze "tak naprawdę VW = Skoda" - za takie slowa mozna zostac pewnie na forum golfa ukamieniowanym.... :diabelski_usmiech
              http://forum.octaviaclub.pl/forum/mo...erwone-skodari
              Spalanie - Motostat.pl

Komentarz

• bruce
                Classic
                • 2010
                • 33

Dodam jeszcze, że kultowi Golfa w Polsce winny jest poprzedni system, kiedy wszystko było na kartki a na drogach widać było maluchy i Polonezy. Golf był wtedy z innej epoki i jego posiadanie było marzeniem. Sam w czasie studiów miałem Golfa II i kochałem to auto.
                Spacerowałem dzisiaj z dzieckiem po moim blokowisku i z sentymentem oglądałem Golfy II i III na których widać było mocno odciśnięty ząb czasu. Niestety wizerunkowi Golfa szkodzą ogoleni panowie w uniformach z trzema paskami na boku.
                Sam jestem fanem Golfa, a jeżdżę OII Tour, często w czapce .
                Make peace not war!

Komentarz

• Northeusz
                  RS
                  • 2010
                  • 1677
                  • Octavia I (1U2)
                  • AUM 1.8 20VT 150 KM

Zamieszczone przez marlej108
                  Zamieszczone przez bruce
                  Masz calkowita racje, ale widac nawet tutaj maniacy spod znaczka VW musze sie dowartosciowac.... przez oplucie Skodillaka... :evil:
                  Ciekawe, czy maniacy spod znaczka VW też tak odważnie szarżują na forum Audi, chyba że samochód w statusie mają zmieniony :haha:

[ Dodano: Sro 28 Gru, 11 00:41 ]
                  Zamieszczone przez bruce
                  Sam jestem fanem Golfa, a jeżdżę OII Tour, często w czapce .
                  A owa czapka ma daszek tylko z przodu, czy dookoła?
                  Pozdrawiam
                  Northeusz

Komentarz

• perfex
                    L&K
                    • 2005
                    • 1117

Zamieszczone przez marlej108

ps. napisales ze "tak naprawdę VW = Skoda" - za takie slowa mozna zostac pewnie na forum golfa ukamieniowanym.... :diabelski_usmiech
                    Nie ma tu się co dowartościowywać lub przekomarzać. Podaję przykład dla osób lubiących autka benzynowe, poniższe ceny są z cennika na www.mojeauto.pl a więc bez żadnych rabatów, upustów itd.
                    Skoda Octavia Combi 2.0 TFSI 200 KM RS 109 500 PLN
                    Volkswagen Passat Variant 2.0 TSI 210KM Comfortline 117 390 PLN

Ja bym wziął VW bo: ma znaczniej więcej miejsca z tyłu (z przodu też), większy rozstaw osi no i ogólnie większe auto, lepsze wykończenie (OK to moje Subiektywne zdanie do którego nikogo nie przekonuję) i ciut lepszy silnik 8)

Ps. Volkswagen Golf VI GTI 2.0 TSI 210 KM 5 drzwi cennikowo 106 420 PLN.

Ps.Ps. Pozytywne jest to, że droższych Skód nie kupuje się już z rozsądku (bo tanio) ale z miłości (bo jest superaśna ) I teraz przynajmniej wiem, że jak ktoś podróżuje sobie Octavią RS to kupił ją z dużym przekonaniem i miłością, a to w końcu pozytywne uczucie.
                    Pozdrawiam
                    perfex

Octavia HTP

Komentarz

• paweł2
                      L&K
                      • 2010
                      • 1405

mialem okazje porownac wczoraj paska i octe i musze obiektywnie przyznac ze pasek jest lepiej wykonany. :roll:
                      Cała Polska woła z nami wyp...dalać z uchodźcami.

Komentarz

• Ayu
                        RS
                        • 2009
                        • 4154

paweł2, ale to są inne segmenty aut :hammer

Komentarz

• paweł2
                          L&K
                          • 2010
                          • 1405

Zamieszczone przez hotrain
                          paweł2, ale to są inne segmenty aut
                          zgoda ale to samo jest z Superbem.

Komentarz

• Maicroft
                            Moderator
                            S_OCP MemberModeratorr
                            • 2004
                            • 25757
                            • Audi

Skoda Octavia Combi 2.0 TFSI 200 KM RS 109 500 PLN
                            Skoda Superb Combi 2.0 TSI/147 kW (200 KM) DSG Ambition - 116 300 PLN

Superb ma DSG i nie da sie go bez niego zamowic, jakby nie bylo DSG to cena mysle 10 400 w dol. Realnie za te 116tys, to mamy Platiunium
                            Spritmonitor.de

Komentarz

• Zorr
                              RS
                              • 2011
                              • 2110

Zasadniczo to się powinno porównać:
                              Octavia 1.8 TSI Combi Elegance --> 84 600
                              vs

przyśpieszenia mają wtedy podobne.
                              a co do octavii RS to oprócz silnika może się okazać lepiej wyposażona niż passat comfortline.
                              Jeśli jedziesz szybciej niż ja, jesteś wariatem.
                              Jeśli jedziesz wolniej niż ja, jesteś debilem

Komentarz

• perfex
                                L&K
                                • 2005
                                • 1117

Zamieszczone przez Zorr
                                vs

przyśpieszenia mają wtedy podobne.
                                a co do octavii RS to oprócz silnika może się okazać lepiej wyposażona niż passat comfortline.
                                Przyspieszenia jak najbardziej podobne ma Octa RS i Passat 2.0: 7,5 s vs. 7,7 s.

A wyposażenie - nie musi się okazać lepsze w Skodzie.

Czyli - jak mówiłem już, kupuje się ją nie z rozsądku a z gorącymi emocjami i przekonaniem I tak powinno być :!:
                                Pozdrawiam
                                perfex

Octavia HTP

Komentarz

• Zorr
                                  RS
                                  • 2011
                                  • 2110

Zamieszczone przez perfex
                                  Przyspieszenia jak najbardziej podobne ma Octa RS i Passat 2.0: 7,5 s vs. 7,7 s.
                                  A wyposażenie - nie musi się okazać lepsze w Skodzie.

Czyli - jak mówiłem już, kupuje się ją nie z rozsądku a z gorącymi emocjami i przekonaniem I tak powinno być :!:
                                  no nie do końca te przyśpieszenia tak pasują bo raczej do 7,7 to do Octavii 1.8TSI pasuje. Wyposażenie jest różne na dzień dobry felgi 17 (więcej po prostu nie chce mi się sprawdzać).

Inaczej, ktoś kto kupuje nowe auto i jest w miarę ogarnięty to sobie posprawdza co i jak wg własnych potrzeb i gustu. Ja wybrałem skodę i nie żałuję. Wygrała między innymi z:
                                  Ford Focus (II gen.)
                                  Ford Mondeo (bida wersja)
                                  Toyota Avensis (bida wersja)
                                  VW Golf
                                  Honda Civic
                                  Mazda 3
                                  Mazda 6 (bida wersja)
                                  Mitsubishi Lancer
                                  Fiatów nie ma większych modeli, Francuzów i Amerykańców nie chciałem.

Komentarz

• loru
                                    RS
                                    S_OCP Member
                                    • 2007
                                    • 4286
                                    • Octavia II (1Z3)
                                    • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

kto porównuje Octavie do Passata nie ten segment :idea: nie ta płyta podłogowa :idea: jak już chcecie porównywać to porównajcie to z Golfem albo Jetta :!:
                                    O rany - jedna siódma życia to poniedziałek

Komentarz

• Zorr
                                      RS
                                      • 2011
                                      • 2110

Zamieszczone przez loru
                                      kto porównuje Octavie do Passata nie ten segment :idea: nie ta płyta podłogowa :idea: jak już chcecie porównywać to porównajcie to z Golfem albo Jetta :!:
                                      .. ale przedział cenowy zahacza o siebie więc porównywanie jest jak najbardziej na miejscu. Ktoś kto chce kupić auto dysponuje jakąś kwotą i potrzebami a nie operuje płytami podłogowymi ;-)

Komentarz

• Rok z Bagien
                                        L&K
                                        • 2010
                                        • 1172

Zamieszczone przez loru
                                        jak już chcecie porównywać to porównajcie to z Golfem albo Jetta :!:
                                        Przy czym jeśli z Golfem to w wersji kombi. By zachować porównywalne walory funkcjonalne i wielkość.
                                        Bo jak rozumiem, wybór Octavii, był inspirowany w większym lub mniejszym stopniu, jego funkcjonalnością i ogromnym bagażnikiem.

Jest ktoś na forum, kto nie brał tego pod uwagę przy zakupie O I lub II ??

Było pytanie o realną cenę 1,4 Tsi.

Voila.
                                        Znajomy zamówił - wiecie u kogo :wink:

1,4 Tsi elegance, metalik, hb, zenony, DSG, - ok. 78.000 PLN (nie pamiętam ile set zł.)

Ile będzie kosztował VW Golf Kombi 1,4 Tsi (125 km) z porównywalnym wyposażeniem ??

Komentarz

• loru
                                          RS
                                          S_OCP Member
                                          • 2007
                                          • 4286
                                          • Octavia II (1Z3)
                                          • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Zamieszczone przez Zorr
                                          .. ale przedział cenowy zahacza o siebie więc porównywanie jest jak najbardziej na miejscu. Ktoś kto chce kupić auto dysponuje jakąś kwotą i potrzebami a nie operuje płytami podłogowymi ;-)
                                          owszem w przedziale cenowym tak przy czym O2 jest skazana na przegraną w tym pojedynku, biorąc pod uwagę myślenie przeciętnego Kowalskego "po co mam jeździć kurakiem jak mogę PASSATEM"
                                          dlatego przynajmniej my bądźmy bardziej obiektywni o porównujmy auta z tego samego segmentu.
                                          O rany - jedna siódma życia to poniedziałek

Komentarz

• BADYL
                                            RS
                                            • 2011
                                            • 2396
                                            • Octavia II combi (1Z5)
                                            • BKD 2.0 TDI 140 KM

zgadzam się z loru, z zastrzeżeniem, iż Zorr,
                                            Zamieszczone przez Zorr
                                            loru napisał/a:
                                            kto porównuje Octavie do Passata nie ten segment nie ta płyta podłogowa jak już chcecie porównywać to porównajcie to z Golfem albo Jetta

.. ale przedział cenowy zahacza o siebie więc porównywanie jest jak najbardziej na miejscu. Ktoś kto chce kupić auto dysponuje jakąś kwotą i potrzebami a nie operuje płytami podłogowymi
                                            też ma swoeje racje tzn. moim zdaniem jeżeli potencjalny szczęśliwiec nowego auta jako podstawowe kryterium wybiera CENĘ to rozpatruje do danej kwoty różne auta i nie interesuje go czy jest to segment taki czy owaki :roll: więc może rozpatrywać równe opcje w tym octavie, superba, golfa kombi czy też passata....

jeżeli jednak chcemy obiektywnie porównywać auta wg ceny i segmentu to zgadzam się z loru, że powinniśmy porównywać np. octavia kombi ws golf kombi czy też passat ws. superb ale to jest tylko moje zdanie :lol:
                                            nasze auta: MÓJ SMOCZEK

Nie ma tego złego co by na dobre nie wyszło!

Komentarz

• paweł2
                                              L&K
                                              • 2010
                                              • 1405

Zamieszczone przez Zorr
                                              Mazda 3
                                              bardzo ciekawe auto jeszcze z tymi nowymi motorami,brat powaznie mysli.

Komentarz

• leszekmw
                                                RS
                                                • 2005
                                                • 5356

Zamieszczone przez Big
                                                leszekmw napisał/a:
                                                hmm jak znajdę czas to chyba napisże po kolei jakie mam wyposażenie w golfie i elementy za które trzeba dopłacić w skodzie i podam wam cenę ile mnie kosztował..

Leszek na Boga co ci sie stało ??!!! znaczek VW ci sie objawił czy co ? Weź idz do tego swojego Golfa oświadcz się mu weź z nim ślub, albo cokolwiek innego i nie zadręczaj nas już tym autem !!
                                                Z twoich wypowiedzi już się dowiedzieliśmy, że Octavia II przy Golfie VI to popierdułka, złom, auto bez komfortu (choc ma te sama płytę podłogową i takie samo zawieszenie o tej samej charakterystyce co ten twoj wspaniały Golf), drogie, ubogie, a wersja elegance ma w wyposażeniu tylko to co inni dają teraz w podstawie.
                                                Może juz wstarczy tego spuszczania (przepraszam za słowo ale oddaje ono najlepiej to co ty ostatnio wyprawiasz) nad Golfem. Napradę nie przepadam za VW szczególnie za Golfem, ale ty swoimi pieśniami pochwalnymi nad tym modelem jeszcze bardziej mi go obrzydziłeś, a nie sądziłem, że to jest możliwe.

Nie wiem jak inni ale mnie naprawdę nie obchodzi co masz w wyposażeniu tego Golfa ile za niego zapłaciłeś itd. itp. Ten model po prostu może dla mnie nie istnieć.
                                                Sorry ze tak ostro, ale naprawdę zastanów sie nad swoimi ostatnimi tu wypowiedziami, bo niedługo każdy na całej Kuli Ziemskiej będize wiedział, że Leszek z Lublina kupił sobie Golfa VI z takim to, a takim wyposażniem i zapłacił za niego tyle to, a tyle.
                                                P.S.
                                                To jest forum miłośników Skody Octavii a nie vw Golfa.
                                                a ja jak czytam Twoje wypowiedzi i marleja to wydaje mi się ze to Wy jesteście zaślepionymi fanatykami skody . przez cały czas zapominasz ze ja mam bezpośrednie porównanie i mam te obydwa samochody i przez cały czas pisze że skoda nie jest zła ale jest gorsza od golfa. iże nie napisałem że juz sprzedaje skodę bo golf taki cudowny.
                                                i nie denerwuj się tak
                                                i nie zapominaj że nie jesteś jedynym użytkownikiem tego forum, jeżeli nie pasuje Ci jakiś temat wcale nie musisz w nim się wypowiadać
                                                i zauważ że parę osób również potwierdza wyższość golfa nad octavią w niektórych parametrach , mimo że kupili octavię
                                                i zauważ że jakoś reszta kolegów dyskutuje a się nie zapowietrza
                                                :diabelski_usmiech
                                                O2 2.0 TDI DSG ELEGANCE KOMBI. Chip Masters Tuning .
                                                GVI 1.4TSI
                                                LANCIA YPSILON 1.2 MPI
                                                tires from WULTEX . SERWIS KLIMATYZACJI

Komentarz

• Zorr
                                                  RS
                                                  • 2011
                                                  • 2110

Zamieszczone przez loru
                                                  Zamieszczone przez Zorr
                                                  owszem w przedziale cenowym tak przy czym O2 jest skazana na przegraną w tym pojedynku, biorąc pod uwagę myślenie przeciętnego Kowalskego "po co mam jeździć kurakiem jak mogę PASSATEM"
                                                  dlatego przynajmniej my bądźmy bardziej obiektywni o porównujmy auta z tego samego segmentu.
                                                  u mnie wygrała, ale fakt faktem dorzucanie aut z innych segmentów nieco komplikuje porównania cenowe a skoro mamy burzliwą debatę dot. 1 segmentu to może faktycznie porzućmy inne.

paweł2
                                                  co do Mazdy 3, jak na moje potrzeby za mały bagażnik. (Sedan bodajże nie miał wersji sport z benzyną 2.0). Reszta jak najbardziej OK. (no może dostęp do zamienników jeszcze)

Komentarz

• Mihau
                                                    RS
                                                    • 2009
                                                    • 7460
                                                    • CHHA 2.0 TSI RS 230 KM

Zamieszczone przez Zorr
                                                    vs
                                                    Ja bym nie patrzył na przyspieszenia ale na segmenty, bo to porównanie bez sensu IMO. Wiadomo, że Passat będzie lepiej wykończony i więcej oferował.

A tak, żeby wtrącić swoje 3 . Gdzieś słyszałem, że jakość wykonania w grupie VAG wygląda tak: Seat -> Skoda -> VW -> Audi -> Reszta ile w tym prawdy to nie mam pojęcia.
                                                    O2FL 1.8 TSI powered by DYNOSOFT

Komentarz

Pracuję...